Sider

onsdag 17. august 2011

Skrivernes lille kokebok

Fordi av og til lager vi mat, og av og til blir det skikkelig godt. Post oppskriftene i kommentarfeltet, så lager vi en oversikt her i første post over alt som smaker, både av søtt og salt.

Så langt har vi:
* Brownies med bønner
* Koreans wok
* Kyllingwok (nam!)

3 kommentarer:

  1. Brownies av salatbønner:

    250 g (1 boks) salatbønner
    1.6 dl kakaopulver
    3 egg
    2 ss rømme (kan sløyfes)
    1 ss smeltet smør (eller olje)
    2 dl sukker (1/2 av det kan godt være brunt sukker)
    1 ss vaniljesukker
    1 banan

    Bland bønner, egg, rømme, olje og banan og blend det med en stavmikser til bønnene er helt finmalt. Dette tar litt tid, men sparer deg for en tørr konsistens på brownisene.

    Når bønnene er malt, rør i resten av ingridiensene og hell i en 20x20 form, eller muffinsformer (bør være av silikon eller i en metallform, da deigen ikke er like lett som vanlig muffinsdeig og kan flyte utover).

    Stekes på 175 grader i 30 minutter ved form, 15 ved muffins.

    SvarSlett
  2. Koreansk wok:
    1 fedd hvitløk, finhakket
    1/2 - 1 paprika, strimlet
    2-3 stilker vårløk, det hvite finstrimlet, det grønne strimlet
    1/2 løk i strimler
    ca 200 g kjøtt, strimlet
    3-4 store champignoner
    1 ts sesamolje
    1 ss soyaolje

    Fres alle grønnsakene hver for seg og legg til side i en bolle (husk at vårløk trenger kort tid, paprika og løk lengre tid for å bli ferdig). Stek kjøttet sammen med sesamoljen og soyaoljen.

    Når kjøttet er ferdig, bland alt og la steke i noen minutter under omrøring så smakene får fordelt seg og alt blir varmet opp igjen.

    Serveres med risnudler, nudler eller ris.

    SvarSlett
  3. Holdt visst på å glemme å legge inn min oppskrift her :) Denne woken er full av variasjonsmuligheter, denne versjonen er den jeg har vært mest fornøyd med.

    Kyllingwok:
    3-400g kyllingfilet eller kyllingkjøttdeig, i terninger
    1 fedd hvitløk, finhakket
    1-2 paprika (jeg bruker 2 små, en grønn og en rød)
    ca 1-2 stilker vårløk eller 1 liten purreløk
    1 løk i terninger
    2-3 champignon
    1 brokkoli
    Sellerirot, usikker på hvor mye jeg bruker. Ca 1/4-1/2 av en pakke som selges i butikken.
    2 ss soyasaus
    Krydder (jeg bruker karri, piffikrydder og chili)

    Denne fremgangsmåten krever wokpanne eller i hvert fall en stor stekepanne. Hvis du ikke har det, bruk fremgangsmåten til den koreanske woken over.

    Alternative ingredienser du kan variere med: gulrot, purreløk, squash, kål, wokmix (hermetisk) eller bønnespirer, minimais...

    Skjær kjøttet i terninger og ha det oppi wokpannen. Skjær deretter de andre ingrediensene i terninger eller strimler og ha de oppi etter hvert som de er ferdig oppskåret. Beregn rekkefølgen etter steketid. Jeg pleier å begynne med brokkoli, gulrot, løk og sopp og ha i purre/vårløk og paprika til slutt.

    Serveres med ris.

    Ofte pleier jeg å blande risen inn i woken når alle ingredienser utenom krydder og saus er i. Da får risen en fin smak av resten av woken, men da må du regne med å bruke mer av både krydder og soyasaus.

    NB: Dette blir store mengder mat, men den er også god oppvarmet dagen etter.

    SvarSlett